Ministři financí EU prodiskutují konsolidovaný základ daně

08.11.2016
Euroskop, čtk

Především daňová problematika bude v centru pozornosti ministrů financí států EU, kteří se dnes sejdou v Bruselu. Schůzka, na které má ČR zastupovat vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, bude pro členské země první možností debatovat o novém návrhu Evropské komise na konsolidovaný základ daně z příjmů právnických osob.

Návrh, předložený na konci října, v první fázi počítá se vznikem jednotného souboru pravidel pro výpočet zdanitelných zisků. Až poté by měla přijít aplikace pravidel na příjmy, kterých nadnárodní firmy dosahují napříč celou EU. Takto zjištěný daňový základ by se pak mezi členské země rozděloval podle dohodnutého klíče založeného například na aktivitách společností v daném státě, který by si zachoval právo rozhodovat o daňové sazbě.

Nadnárodním firmám by to mělo ztížit jejich snahy vyhnout se placení daní přesunem zisků do jiného státu. Diplomaté členských zemí jsou však před jednáním ohledně možnosti rychlého dosažení dohody poměrně skeptičtí.

Na programu ministerského jednání je také diskuse o tom, jaké třetí země blíže podrobit zkoumání, zda dostatečným způsobem s EU spolupracují právě v daňové oblasti. Příští rok chce totiž Unie vytvořit seznam v této věci nespolupracujících jurisdikcí, tedy „daňových rájů“. Shoda ale zatím nepanuje v tom, které země pro seznam vůbec zvažovat, ani v tom, podle jakých přesně kritérií je posuzovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek