EU se dohodla na společném zavádění 700 MHz pásma

21.12.2016
David Műller, Euroskop

V prosinci 2016 se představitelé Evropského parlamentu, Rady a Komise dohodli na celoevropském přístupu při využívání ultra-vysoké frekvence (UHF), jejíž součástí je i pásmo 700 MHz. Informuje o tom server Euractiv.com.

Na základě dohody by mělo dojít ke koordinovanému postupu při zavádění pásma 700 MHz a to do roku 2020. Nové pásmo zjednoduší zavádění páté generace bezdrátové sítě (5G), najde své využití v automobilovém průmyslu i ve zdravotnictví a jeho výhod využijí i všechny ostatní předměty pracující s Internetem.

Ultra-vysoké frekvence jsou v současnosti využívány například digitálním pozemním vysíláním a pásmo 700 MHz tak představuje značnou inovaci podporující vysokou rychlost a vynikající pokrytí.

O pozitivním přínosu nového pásma se vyjádřil i Árpád Érsek, slovenský ministr dopravy, výstavby a regionálního rozvoje, který rádiové spektrum označil za vzácný zdroj, se kterým musí být nakládáno moudře a strategicky. Zpřístupnění nového pásma považuje za významný přínos pro digitální průmysl, audiovizuální sektor a v neposlední řadě i pro samotné spotřebitele. Dle Á. Érseka bude mít zavedení bezdrátové sítě 5G pozitivní dopad na konektivitu zcela všude.

Dohodu musí schválit členské státy

Vyjednaná dohoda představiteli tří hlavních evropských institucí však musí být ještě schválena všemi členskými státy. Členské státy mohou zpozdit přijetí podmínek v oblasti nového spektra a to v případě, pokud nemají doposud vyřešeny koordinační otázky se sousedními zeměmi, které nejsou členy EU, nebo pokud potřebují více času.

Pro rychlé uvolnění pásem spektra se však vyjádřil Francesco Versace z evropské operátorské asociace ETNO, tak aby mohlo dojít k efektivnímu dokončení bezdrátové sítě 4G a následnému přechodu na 5G. Jakékoli zpoždění vnímá jako riziko zpomalení mobilního širokopásmového připojení.

Autor: David Műller, Euroskop

Sdílet tento příspěvek