V Unii za rok 2016 vznikly tři miliony pracovních míst

21.12.2016
Euroskop, čtk

V Evropské unii za uplynulý rok vznikly tři miliony pracovních míst, oznámila v úterý komisařka pro zaměstnanost, sociální věci a pracovní mobilitu Marianne Thyssenová. Novinářům prezentovala přehled o vývoji zaměstnanosti a sociální situace v EU za letošní rok. Plyne z něj mimo jiné, že zaměstnaných letos bylo 232 milionů, v naprosté většině šlo o trvalá pracovní místa.

V říjnu ale bylo bez práce stále 8,3 procenta Evropanů, problémem je navíc nezaměstnanost mladých, která stále přesahuje 20 procent. Česká republika se čtyřmi procenty nezaměstnaných je přitom zemí s nejnižší hodnotou, je to o desetinu procentního bodu nižší údaj než v případě Německa. Nejvyšší nezaměstnanost uvádí přehled u Řecka, a to s hodnotou 23,4 procenta.

„Úsilí, které jsme vynaložili v minulých letech, přináší ovoce. Naše ekonomiky vytvářejí další pracovní místa a disponibilní příjmy domácností se zvyšují. Avšak mnozí lidé, i když pracují, jsou stále chudí,“ míní Thyssenová. Dokument například uvádí, že v roce 2015 čelilo 23,7 procenta lidí v EU riziku chudoby nebo sociálního vyloučení, což odpovídá zhruba 119 milionům lidí. Jde ovšem o nejnižší počet od roku 2010.

Budoucnost práce se mění s nástupem digitální ekonomiky, upozornila komise. Investice do informačních a komunikačních technologií sice mezi lety 2005 až 2010 zajistily asi třetinu hospodářského růstu EU, přesto ale je v této oblasti stále mnoho neobsazených pracovních míst.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek