ECB žádá, aby si Monte dei Paschi zajistila víc kapitálu

27.12.2016
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) vyzvala italský finanční ústav Monte dei Paschi di Siena, aby si zajistil dodatečný kapitál v objemu 8,8 miliardy eur (238 miliard Kč), místo dříve plánovaných pěti miliard eur. Agentuře Reuters to v pondělí sdělily zdroje obeznámené se situací. Italská vláda již v pátek schválila státní záchranu Monte dei Paschi.

Banka minulý týden oznámila krach svého plánu, který předpokládal, že si zajistí pět miliard eur od soukromých investorů. Italská vláda pak schválila vytvoření fondu v objemu 20 miliard eur (540 miliard Kč) pro Monte dei Paschi i další banky, které se potýkají s nedostatkem kapitálu.

Monte dei Paschi je třetí největší bankou v Itálii. Její pád by ohrozil úspory tisíců Italů a podle analytiků by mohl vyvolat krizi v celém italském finančním sektoru. Italská vláda upozornila, že podrobnosti plánu na záchranu Monte dei Paschi teprve budou vypracovány. Plán pak musí schválit Evropská komise.

Monte dei Paschi v červenci neprošla evropskými zátěžovými testy, v nichž byla označena za nejslabší banku v Evropě. ECB v té době schválila plán na záchranu banky prostřednictvím soukromých investorů, který kromě zvýšení kapitálu o pět miliard eur zahrnoval i prodej nevýhodných úvěrů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek