Evropská komise prodloužila podporu italským bankám

30.12.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise ve čtvrtek schválila šestiměsíční prodloužení italského programu poskytování likvidity bankám v nouzi. Tuto podporu může podle komise získávat také banka Monte dei Paschi di Siena, která se potýká s nedostatkem kapitálu a kterou se minulý týden rozhodla zachránit italská vláda. Komise nicméně zdůraznila, že souhlas se netýká vládních plánů na zvýšení kapitálu banky.

Programy na poskytování likvidity bankám fungují i v dalších členských zemích Evropské unie, například v Řecku, Portugalsku či Polsku. Jejich cílem je zajistit, aby banky neměly problémy s financováním svých aktivit, napsala agentura Reuters. Banky s nedostatkem kapitálu potřebují k účasti v programech na poskytování likvidity zvláštní souhlas, který ve čtvrtek Monte dei Paschi od Evropské komise získala.

Komise rovněž oznámila, že o plánované kapitálové injekci pro Monte dei Paschi bude ještě jednat s italskými úřady, aby zjistila, zda je v souladu s pravidly EU. Evropská centrální banka (ECB) v pondělí uvedla, že Monte dei Paschi bude muset zvýšit kapitál o 8,8 miliardy eur (238 miliard Kč) místo dříve plánovaných pěti miliard eur.

Italská centrální banka odhadla celkové náklady státu na záchranu finančního ústavu Monte dei Paschi na zhruba 6,6 miliardy eur, z nichž dvě miliardy eur prý budou zapotřebí k odškodnění drobných investorů. Zbývající částku potřebnou k dosažení požadovaného navýšení kapitálu by banka měla získat prostřednictvím přeměny části dluhopisů na akcie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek