Evropská komise navrhla vznik společného průkazu služeb

11.01.2017
Euroskop, čtk

Jen s jedním kontaktním bodem, a to ve své vlastní zemi, by měli v budoucnu komunikovat ti, kdo chtějí své služby nabízet i jinde v EU. Úterní návrh Evropské komise na vznik „evropského průkazu služeb“ by měl usnadnit život například inženýrským firmám, stavebníkům, konzultantům v oblasti IT nebo třeba organizátorům veletrhů. Komise také po členských zemích požaduje, aby zvážily změny stávající podoby svých pravidel týkajících se takzvaných svobodných povolání.

„Neříkáme jim, jak by měly taková povolání regulovat, či naopak deregulovat, to zůstává v jejich pravomoci,“ zdůraznila před novináři eurokomisařka odpovědná za vnitřní trh a služby Elžbieta Bieńkowská. Je ale třeba se podle ní zamyslet nad tím, zda je nutné skutečně napříč zeměmi EU regulovat 5500 profesí. O předložených návrzích budou ještě jednat členské země a Evropský parlament.

Komise navrhla snazší proceduru pro ty, kteří chtějí nabízet služby přes hranice. Nový elektronický evropský průkaz služeb má zajistit, že potřebnou administrativu budou řešit jen s jedním kontaktním místem, ve svém vlastním jazyce a ve své domovské zemi. Tento úřad informace ověří a sám je předá do hostitelského členského státu, který si ovšem zachová své stávající pravomoci týkající se regulací a rozhodne, zda žadatel může služby na jeho území poskytovat.

Součástí představených návrhů komise jsou i kroky k lepší ochraně evropských pracovníků před rakovinou jako nemocí z povolání. Stanoveny mají být limitní hodnoty expozice pro dalších sedm karcinogenních látek. Naposledy loni v květnu komise navrhla rozšíření tohoto seznamu o 13 látek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek