Ministři financí EU budou mluvit o návrhu na reverse charge u DPH

27.01.2017
Euroskop, čtk

První diskuse čeká dnes ministry financí zemí Evropské unie nad návrhem Evropské komise, který by měl umožnit unijním zemím využívat obecný systém přenesené daňové povinnosti při výběru daně z přidané hodnoty. Možnost mechanismu známého jako reverse charge žádá český ministr financí Andrej Babiš, který ovšem dnes svým kolegům zopakuje názor, že v prosinci Komisí předložená podoba návrhu je v zásadě nepoužitelná.

Základem systému přenesené daňové povinnosti je přesun platby DPH z dodavatele na odběratele. Bránit má takzvaným karuselovým podvodům, kdy dodavatel daň neodvede a odběratel si ji nárokuje ve formě odpočtu. Babiš o takovou možnost žádá v podstatě od svého nástupu do funkce. V současnosti mohou země mechanismus uplatnit výběrově, na konkrétní komodity.

Prosincový návrh Komise, která dává najevo, že při boji s podvody na DPH preferuje jiné řešení, neumožňuje použít systém přímo, ale až na základě povolení ze strany Komise. Stát, který o povolení požádá, ale musí splňovat určité podmínky, které jsou z českého pohledu velmi přísné.

Česká republika proto předpokládá rychlý začátek expertních jednání, která by mohla návrh změnit do přijatelnější podoby. Spolu s ČR o možnost využívat obecnou reverse charge velmi stojí Rakousko. Jiné země ale podobný způsob odmítají. V daňových otázkách přitom musí být mezi členskými zeměmi rozhodnutí přijato jednomyslně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek