Tempo růstu ekonomiky EU zrychluje

01.02.2017
Euroskop, čtk

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 0,5 procenta, a jeho tempo tak zrychlilo z 0,4 procenta o čtvrtletí dříve. Meziročně se HDP zvýšil o 1,8 procenta, vyplývá z prvního rychlého odhadu, který v úterý zveřejnil statistický úřad Eurostat. Za celý rok ekonomika vzrostla o 1,7 procenta, ale pokud by se vzal v úvahu pouze růst ve čtvrtém čtvrtletí a přepočetl na celý rok, pak loňský růst činil 2,0 procenta. Poprvé od roku 2008 tak ekonomika eurozóny rostla rychleji než ekonomika Spojených států, kde růst HDP po přepočtu na celý rok dosáhl 1,9 procenta.

Situace je lepší i v celé Evropské unii. Tempo hospodářského růstu v závěru roku zrychlilo na 0,6 procenta z 0,5 procenta ve třetím čtvrtletí. Za celý rok ekonomika EU vzrostla o 1,9 procenta.

Zda unie dosavadní růst udrží, bude záviset na více faktorech. V neposlední řadě i na tom, zda inflace dále poroste, což by mohlo zasáhnout výdaje spotřebitelů. Jsou zde i politická rizika, jako blížící se volby ve Francii, Nizozemsku a možná i v Itálii.

„Obáváme se, že pro eurozónu bude obtížné dosavadní tempo udržet. Rok 2017 bude ve znamení nezanedbatelné politické nejistoty a pravděpodobného snížení kupní síly spotřebitelů kvůli vyšší inflaci,“ poznamenal ekonom společnosti IHS Global Insight Howard Archer.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek