Inflace v eurozóně dosáhla čtyřletého maxima 2 %

16.03.2017
Euroskop, čtk

Tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně zrychlilo na dvě procenta z lednových 1,8 procenta. Inflace je nejvýše za čtyři roky. Přispěly k tomu hlavně ceny energií. Vyplývá to z konečného odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Před rokem byla eurozóna v deflaci -0,2 procenta.

Úřad tak potvrdil své předběžné údaje. Hlavním motorem růstu byly ceny energií, které vzrostly o 9,3 procenta. Potraviny, alkohol a tabák zdražily o 2,5 procenta. Ceny ve službách, které jsou největším sektorem ekonomiky eurozóny, stouply o 1,3 procenta a ceny neenergetického průmyslového zboží se zvýšily o 0,2 procenta.

Inflace v celé Evropské unii se zrychlila na 1,9 procenta z lednových 1,7 procenta. V únoru loňského roku byla hodnota na deflačních -0,1 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) usiluje o to, aby se inflace pohybovala těsně pod dvěma procenty. Banka se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů. Rostoucí inflace by mohla zvýšit tlak na zpřísňování měnové politiky v eurozóně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek