ECB: Protekcionismus může zvýšit obchodní deficit

23.03.2017
Euroskop, čtk

Ochranářská obchodní politika může obchodní deficit příslušné země spíše zvýšit než snížit. Uvedla to ve středu podle agentury Reuters ve své studii Evropská centrální banka (ECB). Studie přichází v době obav z protekcionistických tendencí nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který ve snaze o snížení obchodního schodku hrozí například zavedením nových dovozních cel.

Autoři studie však doporučují opačný přístup. Liberalizace obchodu a dovoz levnějších polotovarů podle nich posiluje konkurenceschopnost, pomáhá domácím firmám udržet si náskok před zahraničními podniky a podporuje export, napsala agentura Reuters.

„Přijímání opatření, která podporují inovace a snižují ochranné bariéry, může pomoci zlepšit konkurenceschopnost ekonomiky,“ upozorňuje studie. „Vícestranné iniciativy zaměřené na liberalizaci obchodu a finančního sektoru mohou rovněž snížit vnější ekonomickou nerovnováhu,“ dodává.

Trump zmrazil rozhovory o volném obchodě s EU

Trump v předvolební kampani sliboval, že ochrání americký průmysl před zahraniční konkurencí. Trumpův hlavní obchodní poradce Peter Navarro koncem ledna v rozhovoru s listem Financial Times prohlásil za mrtvé rozhovory o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích EU a USA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek