Britské neuznání závazků může poškodit rating EU

11.04.2017
Euroskop, čtk

Pokud by Británie v jednáních o podmínkách svého vystoupení z Evropské unie odmítla požadavky unie na vyplacení rozpočtových závazků, mohlo by to poškodit úvěrovou známku EU. Uvedla to v pondělí mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s (S&P), která nyní dlouhodobé závazky EU jako celku hodnotí stupněm AA. Britský rating by to podle agentury na druhé straně nijak neovlivnilo.

Podle médií by Británie v rámci ujednání o brexitu mohla Evropské unii vyplatit 50 až 60 miliard liber (1,6 až 1,8 bilionu Kč), aby splnila své finanční závazky v příslušném rozpočtovém období. O nutnosti splnit tyto závazky hovořil na konci března předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani, britský ministr pro brexit David Davis ale takovou možnost neočekává.

Nesplacení závazků může ohrozit i další mezinárodní instituce

„Ratingy Evropské unie by se v případě tohoto nepříznivého scénáře jednání mohly ocitnout pod tlakem,“ uvedla S&P. „Je to proto, že naše známky EU jsou do určité míry založeny na očekávání, že Británie bude ctít své podíly na finančních závazcích vůči EU,“ citovala S&P agentura Reuters. Tyto britské závazky nejsou naproti tomu právně vynutitelné, takže jejich nevyrovnání by neznamenalo, že Británie nesplatila svůj dluh.

Spolu s EU jako celkem by tento vývoj mohl ohrozit úvěrové známky řady mezinárodních institucí, v nichž má EU podíl. Týká se to například Evropské investiční banky, Meziamerické rozvojové banky, Africké rozvojové banky nebo sdružení evropských železnic Eurofima.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek