EU odstraní duplicitu poplatků za registraci aut

21.06.2005
Evropští řidiči už dlouho nebudou platit dvojí poplatky za své vozidlo, pokud se přestěhují do jiné členské země EU.

Evropští řidiči už dlouho nebudou platit dvojí poplatky za své vozidlo, pokud se přestěhují do jiné členské země EU. V současné době totiž majitelé aut, kteří se přestěhují v rámci unie, v nové zemi znovu poplatek za registraci vozidla. Evropská unie chce tuto duplicitu odstranit do roku 2015.

Změnu navrhl evropský komisař pro daně a cla László Kovács. Nové opatření podle něj prospěje vnitřnímu trhu a spotřebitelům. Kovács svůj návrh předloží Evropské komisi ve středu. Navrhuje v něm odstranit oddělené poplatky za registraci vozu v jednotlivých zemích unie a spojit jednotný poplatek dané země s roční silniční daní nebo s daní z pohonných hmot. Svůj návrh prezentoval jako restrukturalizaci systému. Aby návrh vešel do praxe, bude ho muset schválit Evropský parlament.

Plán by měl také přimět spotřebitele vybírat si ekologicky čistší auta navázáním poplatku na vylučované emise. Do roku 2008 by měla čtvrtina poplatku za registraci a silniční daně záviset na emisích oxidu uhličitého a od konce roku 2010 jedna polovina. Jde o závazek EU snížit emise skleníkových plynů podle Kjótského protokolu. Komise prvně navrhla odstranit registrační poplatek v roce 2002, ale členské tomu v té době věnovaly málo pozornosti.

Sdílet tento příspěvek