Volební nejistota srazila evropské akcie na třítýdenní minima

19.04.2017
Euroskop, čtk

Evropské akcie v úterý výrazně oslabily a dostaly se na nejnižší úrovně za poslední tři týdny. Investory znejistil záměr britské premiérky Theresy Mayové uspořádat předčasné parlamentní volby. Na trhu ale panuje i nervozita před nadcházejícími prezidentskými volbami ve Francii.

Panevropský akciový index STOXX 600 odepsal 1,11 procenta na 376,35 bodu. Má tak za sebou nejhorší den za posledních deset týdnů. Britský index FTSE 100 ztratil dokonce 2,46 procenta a uzavřel na 7147,50 bodu. Zaznamenal tak nejprudší propad od doby po loňském referendu o vystoupení Británie z Evropské unie.

Mayová v úterý oznámila, že chce 8. června uspořádat předčasné volby. Libra po tomto oznámení posílila, což mělo negativní dopad na akcie velkých britských podniků, které většinou těží spíše ze slabší domácí měny.

Francouzský akciový index CAC 40 v úterý oslabil o 1,59 procenta na 4990,25 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější ztrátu za téměř sedm měsíců. „Průzkumy preferencí (ve francouzských prezidentských volbách) jsou velmi vyrovnané,“ upozornil analytik Jasper Lawler ze společnosti London Capital Group. První kolo prezidentských voleb ve Francii se uskuteční tuto neděli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek