Radikální reforma evropského trhu s cukrem schválena

22.06.2005

Nové usnesení by mělo posílit konkurenci na trhu hlubokým snížením minimálních cen cukru a cukrové řepy.

Evropská komise dnes schválila návrh dalekosáhlých změn trhu s cukrem v Evropské unii. Nové usnesení by mělo posílit konkurenci na trhu hlubokým snížením minimálních cen cukru a cukrové řepy a redukcí výrobních kvót. Došlo tak ke změně systému, který přetrvával beze změn téměř 40 let.

Zástupci Evropské komise doufají, že nově přijatá opatření zvýší konkurenceschopnost evropského trhu s cukrem. Nyní se přijatý návrh dostane na stůl ministrům členských zemí. Konečná dohoda by měla být uzavřena v listopadu a v platnost by měla vstoupit v červenci 2006.

Komise chce během dvou let srazit zajištěnou cenu cukru, která v EU v současné době třikrát převyšuje cenu světovou, o 39 procent a výkupní cenu cukrové řepy o 42,6 procenta. Výroba cukru by se podle návrhu měla snížit o 4 až 6 milionů tun ze současných 19 milionů.

Ke změnám donutilo unii nedávné rozhodnutí Světové obchodní organizace. Ta dala koncem dubna definitivně za pravdu stížnosti Brazílie, Thajska a dalších zemí proti dotovanému exportu cukru z EU.

Sdílet tento příspěvek