Evropské akcie po prvním kole voleb ve Francii rostou

24.04.2017
Euroskop, čtk

Evropské akcie zahájily týden silným růstem v reakci na vítězství centristického kandidáta Emmanuela Macrona v prvním kole prezidentských voleb ve Francii. Index pařížské burzy CAC 40 si krátce před polednem připisoval více než čtyři procenta a hlavní index německých akcií DAX se díky téměř tříprocentnímu růstu vyšplhal na rekordní maximum. Panevropský akciový index STOXX 600 vykazoval nárůst o téměř dvě procenta. Euro nicméně přišlo o část počátečních zisků, které ho vynesly až na pětiměsíční maximum.

Macron ve druhém kole svede souboj s kandidátkou krajní pravice Marine Le Penovou, která ve své kampani slibovala odchod Francie z eurozóny a návrat francouzského franku. Trhy se obávaly, že s Le Penovou by do druhého kola mohl namísto Macrona postoupit kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon, který patří rovněž mezi euroskeptiky.

„Na finančních trzích se rozptýlily obavy z eurofobního prezidenta,“ uvedl analytik Pascale Auclair ze společnosti La Francaise Asset Management. „Domnívám se, že lidé si budou celkem jistí tím, že Macron ve druhém kole vyhraje, což znamená pro trh úlevu,“ upozornil analytik Paul Lambert ze společnosti Insight Investment Management.

Za růstem na evropských burzách stojí zejména bankovní společnosti. Akcie francouzské banky Société Générale, německého konkurenta Commerzbank i italského rivala UniCredit si připisují přes osm procent. Vzhůru zamířily rovněž francouzské stavební firmy Saint-Gobain a Vinci, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek