Evropské fondy by se měly po roce 2020 řídit jednotnými pravidly

26.04.2017
Euroskop, čtk

Evropské fondy by měly být po roce 2020 jednodušší a řídit se jednotnou sadou pravidel. Na jednání v Lucemburku se na tom v úterý shodli ministři členských zemí odpovědní za tuto problematiku, řekla novinářům eurokomisařka pro regionální politiku Corina Cretsuová. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové začnou tvrdá vyjednávání o podobě fondů na období 2020 až 2026 již v příštím roce.

Do konce letošního roku, zřejmě v říjnu, by Česko mělo od Evropské komise obdržet dokument, ve kterém exekutiva EU představí svůj pohled na priority budoucího využití unijních peněz v Česku. O nich se pak začne vyjednávat.

Cíl ČR? Sjednodení pravidel a omezení nadbytečné byrokracie

Také Česká republika bude podle Šlechtové usilovat o jednotnou sadu pravidel pro všechny unijní fondy. „To znamená jednotné prostředí a stejná pravidla pro všechny fondy,“ vysvětlila. Česko se s ostatními zeměmi ze střední Evropy podle ní shoduje na potřebě omezit „přebujelou regulaci“, na zjednodušení a sladění pravidel pro čerpání dotací a na efektivnějším cílení investic.

Na neformálním obědě v úterý zazněly ze strany asi šesti zemí, včetně například Francie či Německa, návrhy snížit evropské peníze těm členům EU, kteří například nechtějí přijímat uprchlíky podle kvót.

Ovlivní dotační programy uprchlická krize?

Podle Šlechtové je možné, že Evropská komise bude „tímto směrem uvažovat“, možností je ovšem hlavně přímé určení části evropských peněz na programy spojené s pomocí uprchlíkům, třeba ve vzdělávání. Země, které jim nepomáhají, by tak na ně neměly nárok, včera však podobné nápady zněly jen velmi obecně.

„Aby nás někdo trestal za naše názory jako suverénního státu, s tím Česká republika nebude souhlasit a já jsem k tomuto vyjádřila opravdu zásadní negativní stanovisko,“ uvedla ministryně. Zdůraznila, že podobné úvahy jsou zatím jen „šumem a spekulací“, žádný podobný návrh předložen nebyl a pozice České republiky je jednoznačná.

Členské země však od Evropské komise v brzké době čekají první návrh podoby unijní politiky soudržnosti, tedy evropských fondů po roce 2020, aby mohly o věci začít diskutovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek