Inflace v eurozóně i EU v dubnu opět zrychlila

17.05.2017
Euroskop, čtk

Meziroční inflace v eurozóně v dubnu zrychlila na 1,9 procenta z březnových 1,5 procenta. V celé Evropské unii pak stoupla na dvě procenta z 1,6 procenta. Uvedl to dnes evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil předběžné údaje z konce minulého měsíce. Meziměsíčně se ceny v zemích platících eurem i v celé EU zvýšily o 0,4 procenta. Loni v dubnu přitom spotřebitelské ceny v EU i eurozóně v meziročním srovnání klesly o 0,2 procenta.

Nejvíce v dubnu v eurozóně k růstu inflace přispěly vyšší ceny v dopravě, za dovolené a topný olej. Naopak brzdou inflace byly ceny v telekomunikacích, za oblečení a chléb a obiloviny.

Nejvyšší meziroční inflaci zaznamenalo Estonsko (3,6 procenta), Litva (3,5 procenta) a Lotyšsko (3,3 procenta). Nejpomaleji ceny rostly v Rumunsku, Irsku a na Slovensku, a to o méně než procento. Proti březnu se roční inflace snížila v šesti členských zemích, ve třech zůstala stabilní a v 19 vzrostla.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, se v eurozóně zvýšila na 1,2 procenta z březnových 0,8 procenta. Zůstává tak nadále pod cílem Evropské centrální banky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek