Evropská komise usnadní státní podporu malých letišť a přístavů

17.05.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise nebude dopředu kontrolovat některou veřejnou podporu pro regionální letiště, přístavy, ale také pro kulturní projekty a víceúčelové sportovní areály. Novináře dnes s novými pravidly seznámila eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Od roku 2014 platí nařízení o takzvaných blokových výjimkách, které zemím umožňuje bez předchozího schválení komise státní podporu v řadě oblastí, protože je nepravděpodobné, že by v těchto případech hrozilo narušení hospodářské soutěže. Komise tak už nyní dopředu neschvaluje asi 95 procent státních podpor.

Teď nařízení o blokových výjimkách začíná platit i pro regionální letiště a přístavy. Členské státy tak mohou bez předběžné kontroly z EU uskutečňovat veřejné investice do regionálních letišť s ročním objemem přepravy do tří milionů cestujících. Usnadní se tím investice do více než 420 letišť v celé unii s přibližně 13 procenty provozu.

Státní správa bude moci investovat do provozních nákladů

Nařízení také umožňuje státní správě hradit provozní náklady malých letišť s ročním objemem přepravy do 200.000 cestujících. Taková malá letiště tvoří téměř polovinu všech letišť v EU, ale pouze 0,75 procenta objemu leteckého provozu. Podle Vestagerové by měly mít například regionální samosprávy snadnou možnost takové své letiště podpořit.

Po nynějších změnách také mohou země bez předběžné kontroly provádět veřejné investice ve výši až 150 milionů eur (přes čtyři miliardy Kč) do námořních přístavů a až 50 milionů eur (asi 1,35 miliardy Kč) do vnitrozemských přístavů. Budou také moci platit náklady na bagrovací práce v přístavech a v přístupových vodních cestách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek