Zaměstnanost v EU v prvním čtvrtletí vzrostla na nový rekord

15.06.2017
Euroskop, čtk

Zaměstnanost v eurozóně i v celé Evropské unii v prvním čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta, a dostala se tak v obou případech na rekordní úroveň. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil statistický úřad Eurostat. Ten odhaduje, že v Evropské unii mělo v prvním čtvrtletí zaměstnání 234,2 milionu lidí, z toho 154,8 milionu v eurozóně.

Nejvýraznější zlepšení zaznamenalo v rámci Evropské unie Estonsko, kde zaměstnanost vzrostla o 2,8 procenta. Pokles zaměstnanosti vykázaly z 28 členských zemí EU pouze čtyři státy, a to Lotyšsko, Rumunsko, Chorvatsko a Litva. V České republice se zaměstnanost podle údajů Eurostatu zvýšila o 0,6 procenta.

Eurostat koncem května oznámil, že míra nezaměstnanosti v Evropské unii v dubnu klesla na 7,8 procenta z březnových 7,9 procenta a ocitla se nejníže od prosince 2008. V zemích platících eurem nezaměstnanost klesla také o 0,1 procentního bodu na 9,3 procenta, a dosáhla tak nejnižší úrovně od března 2009.

Ekonomika eurozóny podle údajů Eurostatu z minulého týdne vzrostla v prvním čtvrtletí proti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta, což bylo nejprudší tempo za poslední dva roky. V EU činil růst také 0,6 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek