Průmyslová výroba v EU v dubnu opět rostla, nejvíce v Irsku

15.06.2017
Euroskop, čtk

Průmyslová výroba v zemích platících eurem i v celé Evropské unii v dubnu pokračovala v růstu. V eurozóně výroba stoupla o půl procenta po březnovém zvýšení o 0,2 procenta. V celé EU však růst zvolnil na 0,2 procenta z 0,3 procenta v předchozím měsíci. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. K růstu nejvíce přispěla produkce energie. Meziročně průmyslová výroba v eurozóně i v EU stoupla o 1,4 procenta.

Produkce energetického sektoru v EU se meziměsíčně zvýšila o 3,6 procenta. Rostla také výroba zboží krátkodobé spotřeby. Produkce zboží dlouhodobé spotřeby a kapitálového zboží naopak klesla a výroba polotovarů se nezměnila. V 19 zemích platících eurem byla nižší pouze produkce kapitálového zboží, v ostatních sektorech výroba rostla.

Z jednotlivých členských zemí vykázal nejvyšší růst průmysl v Irsku, a to o 7,7 procenta. Na Maltě produkce rostla o 2,9 procenta a v Portugalsku o dvě procenta. Naopak největší pokles zaznamenal slovenský průmysl, o 10,9 procenta. Výroba se snížila v 17 členských zemích.

V meziročním srovnání klesla pouze produkce energetického sektoru. Naopak nejvíce rostla výroba polotovarů a zboží dlouhodobé spotřeby. Z jednotlivých zemí byl růst nejvyšší v Lotyšsku a Estonsku, kde dosahoval téměř deseti procent. Naopak v Lucembursku výroba klesla o 3,3 procenta a na Slovensku o 3,2 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek