Europoslanci chtějí jasná pravidla pro Uber či Airbnb

15.06.2017
Euroskop, čtk

Evropští poslanci dnes vyzvali ke stanovení jasných pravidel pro nové služby, jako je server zprostředkovávající ubytování Airbnb nebo alternativní taxislužba Uber. Nové určení práv a povinností podobných firem si podle nich žádá rychle rostoucí sdílená ekonomika, která sílí co do počtu uživatelů, transakcí i příjmů a v mnoha oblastech konkuruje tradiční ekonomice.

Český poslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) soudí, že sílící fenomén sdílené ekonomiky bude vytvářet nové příležitosti pro spotřebitele i podnikatele a stane se zdrojem nových pracovních míst.

„Na nás zákonodárcích pak bude do budoucna definovat právní normy, které ekonomiku sdílení usnadní, a nikoliv aby ji omezovaly, což dnes vidíme v některých členských státech,“ uvedl Pospíšil, který je členem výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele.

Přestože ekonomika sdílení vznikla jako reakce na poptávku spotřebitelů, také jejich práva musejí být podle Pospíšila v budoucnu jasně zakotvena.

Členské státy by podle poslanců měly poskytnout společnostem jasný právní rámec, který se bude týkat i daní, a ne sdílenou ekonomiku vnímat jako hrozbu tradiční ekonomice. Poslanci zdůraznili, že zatímco některé části sdílené ekonomiky podléhají regulaci, ať už na národní nebo lokální úrovni, mnoho částí spadá do jakési šedé zóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek