České stavebnictví bylo na konci března v EU 4. nejhorší

28.06.2017
Euroskop, čtk

Výkon českého stavebnictví byl na konci prvního čtvrtletí letošního roku z 28 zemí Evropské unie čtvrtý nejhorší. Vyplývá to z kalendářně očištěných údajů evropského statistického úřadu Eurostat. Podle nich české stavebnictví od začátku roku do konce března meziročně kleslo o 2,2 procenta. V zemích Evropské unie stavebnictví v souhrnu vzrostlo o 2,6 procenta.

Nejvíce stavebnictví vzrostlo v Maďarsku, téměř o čtvrtinu. Následovaly Irsko (o 21,2 procenta) a Estonsko (o 20,4 procenta). Irsko si udrželo pozici z konce loňského roku, Maďarsko bylo tehdy poslední. České stavebnictví si v porovnání s koncem prosince 2016 o čtyři místa pohoršilo.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše se není čemu divit, protože první čtvrtletí kopírovalo propad z loňského roku. „Inženýrské stavitelství, jehož nejpodstatnější součástí je dopravní infrastruktura, bylo na nižší úrovni než v krizových letech. Varující a silně znepokojivý je objem nově vypsaných veřejných zakázek, který je oproti loňskému roku o třetinu nižší. Dosavadní vývoj českého stavebnictví nevytváří předpoklady pro to, aby se v porovnání s ostatními zeměmi unie umístilo v horní části. Obávám se, že propad může pokračovat,“ sdělil Matyáš ČTK.

Za Českem byly na konci března už pouze Španělsko, kde stavebnictví pokleslo o 3,6 procenta, Lucembursko (pokles o 7,4 procenta) a Slovensko (minus 7,9 procenta).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek