Zpracovatelský sektor v eurozóně roste nejrychleji za 6 let

03.07.2017
Euroskop, čtk

Aktivita zpracovatelského sektoru v eurozóně v červnu vzrostla nejrychlejším tempem za více než šest let. Továrny navzdory pokračujícímu zvyšování prodejních cen dál registrovaly silný příliv nových zakázek. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost IHS Markit.

Index aktivity zpracovatelského sektoru v červnu vzrostl na 57,4 bodu z květnových 57 bodů. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od dubna 2011. Pokud si index nachází nad padesátibodovou hranicí, signalizuje růst aktivity v odvětví.

„Růst zpracovatelského sektoru eurozóny v červnu opět nabral na tempu, završil tak nejlepší čtvrtletí za více než šest let,“ uvedl ekonom Chris Williamson ze společnosti IHS Markit.

Nové zakázky podle průzkumu rostly nejrychlejším tempem od začátku roku 2011 a index sledující očekávání ohledně budoucí výroby se dostal na nový rekord.

„Nic nenaznačuje, že by měl impozantní výkon (zpracovatelského sektoru v eurozóně) v brzké době skončit,“ uvedl Williamson. „Zpracovatelský sektor je zjevně v rozmachu a lze očekávat, že v příštích měsících bude silný růst pokračovat,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek