Europarlament podpořil boj proti daňovým únikům velkých firem

07.07.2017
Euroskop, čtk

Europoslanci v úterý ve Štrasburku odsouhlasili návrh, který má zvýšit daňovou transparentnost evropských i mimoevropských nadnárodních společností s ročním obratem nad 750 milionů eur (přes 20 miliard Kč). Firmy by tak měly zveřejňovat data o tom, ve kterých členských státech EU vytvářejí zisky a kde platí daně. Návrh vychází ze zásady, že zisky mají být zdaňovány tam, kde jsou vytvářeny.

Velké podniky, které působí v několika státech najednou, vypracovávají pro odvody daní plány, kde a jaké své příjmy zdanit. Toto daňové plánování je legální, pokud jeho cílem není přesunout mimo zákonné možnosti zdanitelné zisky do států s příznivými daňovými režimy. V opačném případě ale firmy obcházejí povinnost platit daně, nebo je platí velmi omezeně.

Evropská komise odhaduje, že země osmadvacítky ročně v podobě ušlých daňových příjmů přicházejí o 50 až 70 miliard eur (až 1,9 bilionu Kč). Už loni bylo odsouhlaseno, že podobné informace si mezi sebou budou vyměňovat daňové úřady členských zemí.

Daňové úniky korporací znevýhodňují menší podniky

Nové opatření firmám, kterých je podle odhadu komise v EU asi 6000, nařizuje zveřejnit v rejstříku vedeném Evropskou komisí nejen příjmy či ztráty a výši zaplacených daní, ale také například počty zaměstnanců v dané zemi a další údaje. Společnosti budou moci za určitých podmínek vynechat obchodně citlivé informace, jejichž zveřejnění by je poškozovalo.

„Malé a střední podniky jsou na trzích znevýhodněny proti velkým nejen díky jejich síle a velikosti, ale i tím, že zejména velké a nadnárodní korporace pomocí agresivního daňového plánování dosahují nižšího zdanění,“ vysvětlil v tiskové zprávě evropské lidové strany místopředseda hospodářského výboru europarlamentu Luděk Niedermayer (za TOP 09).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek