Parlament odmítl softwarové patenty

07.07.2005
EP velkou většinou odmítl návrh na patentovatelnost softwaru a dalších počítačových vynálezů. Komise neplánuje předložit další návrh.

Evropský parlament velkou většinou odmítl návrh na patentovatelnost softwaru a dalších počítačových vynálezů. Komise v této kontroverzní záležitosti neplánuje předložit další návrh.

648 ze 680 členů EP hlasovalo pro návrh vzniklý napříč politickým spektrem o zamítnutí plánu Komise. Těsně před hlasováním hlavní poslanci Evropské strany lidové-Evropských demokratů a Liberálů, které do té doby byly rozdělené, oznámili, že směrnici odmítnou.

Smyslem směrnice bylo zajistit v EU stejnou patentovou ochranu všem vynálezům realizovaným počítači, což je dnes značná část inovací. Zatím se tato ochrana řídí národními předpisy a spory se zabývají národní orgány, je tedy roztříštěna do 25 systémů. Část politiků v EP se však obávala, že směrnice poškozuje malé a střední podnikatele ve prospěch velkých společností.

Hlasování předcházelo intenzívní lobování velkých i malých softwarových firem a jejich zástupců. Na parlament tlačily IBM či Nokia, ale i sdružení malých podniků, které své programy nepatentují. Podle českého exkomisaře Pavla Teličky, dnes společníka poradenské firmy BXL Consulting, se pohřbení směrnice nakonec stalo lepším řešením než její schválení s navrženými změnami a doplňky.
Business Software Alliance, průmyslová skupina reprezentující řadu velkých softwarových společností, rozhodnutí Parlamentu respektuje: „I když bychom uvítali harmonizaci zákonů napříč Evropou, alespoň je zachována ochrana duševního vlastnictví, kterou měli novátoři zajištěnu včera a bude platit i zítra – a to je pro evropskou konkurenceschopnost klíčové,“ řekl ředitel BSA Francisco Mingorance.

Sdílet tento příspěvek