EU se zaměří na snížení velkého počtu nesplácených úvěrů

12.07.2017
Euroskop, čtk

Snaha zmenšit počty stávajících úvěrů v selhání, tedy nesplácených půjček, v evropském bankovním systému a také zajistit, aby v budoucnosti nevznikaly, jsou základem plánu Evropské unie na řešení tohoto dědictví bankovní krize. Dohodli se na něm v úterý v Bruselu ministři financí zemí Evropské unie.

„Počty těchto úvěrů se snižují, už delší dobu také v zemích jako je Irsko či Španělsko, které provedly hluboké reformy svého bankovního sektoru,“ řekl v úterý novinářům místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis. Ve Španělsku se například podíl těchto úvěrů v celkovém množství půjček snížil z 8,8 procenta v září 2014 na méně než šest procent loni v prosinci.

V Itálii, kde Komise nyní umožnila záchranu některých zatížených bank, se výskyt úvěrů v selhání v důsledku restrukturalizačních opatření také snížil asi o 13 procent, upozornil Dombrovskis. Podobně podle něj situaci zlepšily kroky v portugalském bankovnictví. „Jsme na dobré cestě, ale je třeba naši činnost urychlit,“ dodal místopředseda Komise.

Nesplácené úvěry tvoří zhruba 5 % všech půjček

Úvěry v selhání přesto na konci roku 2016 v EU představovaly asi jeden bilion eur, tedy přibližně 6,7 procenta unijního hrubého domácího produktu. Představovaly také okolo pěti procent všech bankovních půjček, jejich podíl se ale výrazně lišil v různých členských zemích.

Akční plán odsouhlasený v úterý státy EU má čtyři základní části: lepší dohledovou politiku, podporu restrukturalizace bankovního sektoru, reformu insolvenčních řízení a právního rámce obecně a také rozvoj druhotných trhů s úvěry v selhání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek