Průmyslová výroba v eurozóně v květnu překonala očekávání

12.07.2017
Euroskop, čtk

Růst průmyslové výroby v eurozóně v květnu proti předchozímu měsíci dosáhl 1,3 procenta, a překonal tak očekávání analytiků. V celé Evropské unii se výroba meziměsíčně zvýšila o 1,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Meziroční nárůst průmyslové výroby pak v obou zónách dosáhl čtyř procent.

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali meziměsíční růst v eurozóně o 1,1 procenta a meziroční o 3,5 procenta. Za zvýšením stála zejména výroba kapitálového zboží a zboží dlouhodobé spotřeby.

V průmyslu byl nejsilnější růst v porovnání s dubnem, a to o 2,3 procenta, zaznamenán ve výrobě kapitálového zboží, jako jsou stroje a zařízení. Dále u zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou osobní automobily a přístroje pro domácnost. Tam růst činil 1,8 procenta.

Z geografického hlediska se průmyslová produkce meziměsíčně nejvíce zvýšila v Litvě (3,8 procenta), Rumunsku (3,5 procenta) a v České republice (3,3 procenta), na opačném konci žebříčku stojí Portugalsko (-1,0 procenta) a Malta (-0,9 procenta).

V meziročním porovnání si nejlépe vedly Rumunsko (14,6 procenta), Estonsko (12,6 procenta) a Česká republika (10,7 procenta). Nejhorší výsledek zaznamenala Británie a Malta (obě -0,7 procenta).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek