EU uvalí cla na ocel z Brazílie, Íránu, Ruska a Ukrajiny

19.07.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie plánuje zavést cla ve výši až 33 procent na dovoz za tepla válcované oceli z Brazílie, Íránu, Ruska a Ukrajiny. Uvedla to v úterý agentura Reuters, která se odvolává na dokumenty, do kterých měla možnost nahlédnout. Ceny oceli z uvedených zemí totiž unie považuje za nepoctivě nízké.

EU již zavedla více než 40 antidumpingových opatření, aby evropským producentům oceli pomohla. Většina opatření se zaměřuje na Čínu. V červnu EU zavedla clo až 35,9 procenta na čínskou za tepla válcovanou ocel, což vyvolalo pobouřenou reakci Pekingu. Ocel je druhým největším průmyslovým odvětvím na světě za ropou a plynem.

Evropská komise dohlíží na obchodní politiku EU. Ceny za tepla válcované oceli z Brazílie, Íránu, Ruska a Ukrajiny a také ze Srbska začala Komise zkoumat loni v červenci. Reagovala tak na stížnost evropského ocelářského sdružení Eurofer. Vyšetřování ukázalo, že podíl za tepla válcované oceli ze všech těchto zemí vyjma Srbska na evropském trhu do poloviny roku 2016 vystoupil na 12,6 procenta ze 7,5 procenta v roce 2013. Ceny se snížily o čtvrtinu.

Komise podle dokumentů ukončila vyšetřování dovozu oceli ze Srbska bez zavedení cel. Cla uvalila na brazilské firmy ArcelorMittal Brasil, Usinas Siderúrgicas a Companhia Siderúrgica Nacional, dále na ruské firmy NLMK, MMK a PAO Severstal, íránskou Mobarakeh Steel a na ukrajinskou společnost Metinvest Group. Výše cel se pohybuje od 5,3 procenta po 33 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek