Rozpočtový deficit v eurozóně klesl nejníže za téměř 10 let

20.07.2017
Euroskop, čtk

Rozpočtový deficit členských zemí eurozóny v prvním čtvrtletí klesl na 0,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 1,1 procenta v předchozím kvartálu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od posledního čtvrtletí 2007. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat. V celé Evropské unii se deficit snížil na 1,0 procenta HDP z 1,2 procenta.

Údaje potvrzují lepšící se stav veřejných financí v eurozóně. K poklesu celkového deficitu přispěl rostoucí rozpočtový přebytek Německa, který kompenzoval vyšší schodek Francie.

Německo, které je největší ekonomikou eurozóny, ve čtvrtletí zvýšilo rozpočtový přebytek na 1,5 procenta HDP z 1,4 procenta v předchozím kvartálu. Růst přebytku je ale v rozporu s výzvami ostatních členů eurozóny a institucí EU, aby Německo zvyšováním výdajů a mezd podpořilo hospodářské oživení v eurozóně, uvedla agentura Reuters.

Ve Francii, která má druhou největší ekonomiku eurozóny, deficit vzrostl na 3,3 procenta HDP z 3,2 procenta o čtvrtletí dříve. Zůstává tak nad tříprocentním limitem stanoveným v rozpočtových pravidlech EU. Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho vláda ale opakovaně slíbili, že celoroční schodek se letos dostane pod tříprocentní hranici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek