Komise EU vyšetřuje kartelové dohody německých automobilek

24.07.2017
Euroskop, čtk

Antimonopolní orgány Evropské unie dostaly zprávy o možných kartelových dohodách mezi německými automobilkami a nyní tato podezření vyšetřují. Sdělila to v sobotu Evropská komise. Společnostem jako Volkswagen nebo BMW hrozí za dohody na cenách komponentů a výběru jejich dodavatelů vysoké pokuty, připomněla agentura Reuters.

„Evropská komise a německý kartelový úřad dostaly k této záležitosti informace, které nyní komise vyhodnocuje. V této fází je předčasné o tom dál spekulovat,“ sdělila Komise bez dalších podrobností. Firmám, které antimonopolní odbor Evropské komise uzná vinnými z porušování pravidel hospodářské soutěže, hrozí pokuta do výše až deseti procent světového obratu.

Německý týdeník Der Spiegel v pátek napsal, že automobilky Volkswagen, BMW, Audi a Porsche se zřejmě domlouvaly na koordinovaném přístupu k dodavatelům a cenách řady dodávaných komponentů, včetně systémů kontroly emisí u naftových vozů.

Dohody se údajně sjednávaly na setkáních zhruba dvou set zaměstnanců automobilek v rámci celkem 60 zvláštních výborů, v nichž se diskutovalo o vývoji automobilů a jejich komponentů, včetně systémů kontroly emisí. Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, už podle týdeníku přiznal možné protikonkurenční chování v dopise, který poslal úřadům 4. července.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek