Výrobcům potravin se fondy EU opět otevřou nejdříve na podzim

08.07.2005
Mlékárnám nebo pekárnám se tak obnoví možnost žádat o evropské finance, o kterou přišly díky tomu, že Potravinářská komora loni přešla pod ministerstvo průmyslu a obchodu.

Prvovýrobci potravin budou moci podle ministra zemědělství Petra Zgarby o prostředky z operačních fondů EU požádat nejdříve na podzim nebo až začátkem příštího roku. K dispozici budou mít až stamiliony korun.

Mlékárnám nebo pekárnám se tak obnoví možnost žádat o evropské finance, o kterou přišly díky tomu, že Potravinářská komora loni přešla pod ministerstvo průmyslu a obchodu, které peníze odmítalo přidělovat s tím, že oblast potravinářů spadá do kompetence ministerstva zemědělství.

Výrobci potravin mohou v příštím období z EU získat 300 až 500 milionů korun. Pro zemědělce, kteří už dotace čerpají, jsou v operačních programech EU připraveny asi dvě miliardy korun. „Základní zemědělská výroba je v horším finančním stavu než podniky v potravinářském průmyslu, bude potřebovat větší podporu,“ sdělil Zgarba novinářům.

Výrobci potravin si v současné době stěžují na nedostatek peněz. Ty jim chybí především při plánovaných investicích. Investovat musíme v každém případě, jinak bychom nebyli schopní konkurovat na zahraničních trzích. Firmy z okolních států, především z Polska, se nám diví, že jsme na tom s dotacemi tak špatně,“ sdělil například generální ředitel Mlékárny Kunín Zbyněk Gebauer. Mlékárna podle potřebuje investovat zejména do technologií na výrobu produktů s delší záruční dobou.

Potravinářské firmy přešly loni k MPO mimo jiné proto, že mnohé podniky nebyly schopny splnit podmínky vyhlášené ministerstvem pro přidělení dotací. Ministr Zgarba nyní přislíbil změnu podmínek. Ovšem zároveň uvedl, že se resort musí řídit podmínkami EU a přidělené dotace by neměly pro podniky znamenat poslední záchranu jejich činnosti.

Sdílet tento příspěvek