Euro vystoupalo k dolaru nejvýše za dva a půl roku

01.08.2017
Euroskop, čtk

Evropská měna v pondělí na devizovém trhu posílila a vůči dolaru stoupla na nejvyšší hodnotu za dva a půl roku. Důvodem je úprava pozic investorů před koncem měsíce a očekávání, že Evropská centrální banka bude více prosazovat zpřísňování měnové politiky.

Kolem 18:15 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,5 procenta na 1,1813 USD a k jenu o 0,3 procenta na 130,45 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 110,44 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,34 procenta na 93 bodů.

Pondělní zpráva o vývoji inflace v eurozóně podle analytiků podpořila očekávání, že ECB bude pokračovat v cestě ke zpřísnění měnové politiky. První rychlý odhad Eurostatu ukázal, že inflace zůstala na červnové úrovni 1,3 procenta, v souladu s očekáváním analytiků. Cílem ECB je udržet inflaci těsně pod dvěma procenty.

Dolar naopak oslabuje kvůli obavám, že centrální banka USA (Fed) bude obezřetnější při dalším zvyšování úroků. Poslední statistika ukázala, že inflace je nízká a náklady na práci vzrostly v druhém čtvrtletí méně, než se čekalo, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek