Průzkum: Investoři mají obavy z vývoje ekonomiky eurozóny

08.08.2017
Euroskop, čtk

Důvěra investorů v současnou ekonomiku eurozóny se v srpnu příliš nezměnila, v souvislosti s narůstajícími obavami z vývoje amerického hospodářství i s případným dopadem emisního skandálu automobilek se však zhoršil výhled do budoucnosti. Vyplývá to z úterní zprávy výzkumné společnosti Sentix.

Index nálady investorů v srpnu klesl na 27,7 bodu z červencových 28,3 bodu. Index sledující očekávání ohledně budoucího hospodářského vývoje se však snížil z 19,8 na 16 bodů.

„Je stále zřetelnější, že ekonomika začíná ztrácet páru,“ konstatuje Sentix. „Očekávání klesá po celém světě, v čele s USA, kde index padá už pět měsíců. V Německu se na něm podpisuje skandál automobilového průmyslu,“ dodává. Sentix vychází z názoru 1037 investorů, které oslovil v období od 2. do 5. srpna.

Ve Spojených státech se index nálady investorů v srpnu snížil na 14,1 bodu ze 14,8 bodu v červenci. V Německu index klesá už tři měsíce, v srpnu spadl na 33,2 bodu z červencových 37,5 bodu, přičemž index výhledu propadl z 12,5 na 5,75 bodu právě kvůli problémům automobilek.

Index současné nálady investorů v eurozóně stoupl na 40 bodů. Tento index roste už osm měsíců a je nejvyšší od listopadu 2007. Nicméně Sentix nepředpokládá brzký posun v měnové politice Evropské centrální banky. Důvodem je oslabení inflačních tlaků a obavy z vývoje americké a německé ekonomiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek