EK se nelíbí vysoké roamingové poplatky

11.07.2005
Komise začne nově od podzimu 2005 uveřejňovat na speciální internetové stránce seznamy mezinárodních roamingových tarifů jednotlivých operátorů ve všech 25 členských zemích.

Krátce před vrcholem prázdninové sezóny varovala Evropská komise uživatele mobilních telefonů před vysokými náklady, které jim mohou vzniknout v souvislosti s používáním mobilních telefonů v zahraničí. Výše poplatků za „roaming“ znepokojují nejen EK, ale i domácí regulační orgány. Ceny podle názoru komise neodrážení výsledek efektivní hospodářské soutěže.

Z tohoto důvodu EK přijme opatření na zvýšení transparentnosti mezinárodních roamingových poplatků, tak aby klientům mobilních operátorů byla poskytnuta nejlepší nabídka.

Ceny za telefonní hovory ze zahraničí se v jednotlivých zemích EU podstatně liší. Pohybují se od 58 centů za minutu (z Kypru do Finska s finskou smlouvou) až po 5,01 eur za minutu (z Malty do Polska s polskou smlouvou). Tuto situaci pociťují především turisti a obchodní cestující.

Komise začne nově od podzimu 2005 uveřejňovat na speciální internetové stránce seznamy mezinárodních roamingových tarifů jednotlivých operátorů ve všech 25 členských zemích Evropské unie. S touto iniciativou jsou spokojeny vnitrostátní regulační orgány v oblasti komunikací, které budou v rámci Evropské regulační skupiny (ERS) koordinovat opatření na zabezpečení transparentnosti mezinárodních tarifů. Komise očekává, že nová opatření podpoří provozovatele mobilních sítí, aby svým klientů poskytovali lepší a korektnější ceny.

Evropská komise se otázkou mezinárodního roamingu zabývá již od prosince 2004, kdy ERS začala provádět koordinovaný průzkum mezinárodních velkoobchodních roamingových cen.

Sdílet tento příspěvek