Nové země EU jsou pro cizince stále dražší

12.07.2005
Země střední a východní Evropy, od loňska členové Evropské unie, přestávají být finančním rájem pro cizince.

Země střední a východní Evropy, od loňska členové Evropské unie, které bývaly zejména kvůli poměru národní měny vůči euru rájem pro cizince, zejména ze západních zemí, jsou stále dražší. „Všichni cizinci placení v dolarech nebo eurech si jen stěží udržují životní úroveň,“ řekl například agentuře AFP peruánský diplomat v Budapešti Luis Luna.

Zahraniční pracovníci v Maďarsku, České republice, Polsku, Slovinsku i na Slovensku ztratili za rok až 30 procent kupní síly, a to hlavně kvůli růstu cen nemovitostí, soudí Luna. „Můj byt, za nějž jsem ještě před rokem platil 800 dolarů měsíčně (asi 20.000 korun), mě teď stojí 1000 dolarů (zhruba 25.000 korun),“ říká.

V posledním hodnocení nejdražších měst v Evropě, které dělá každý rok anglický úřad Mercer Human Resources Consulting, se všechna hlavní města zemí střední a východní Evropy posunula o několik stupňů výše.
Budapešť vystoupala z 34. na 24. místo, Praha ze 49. na 28., Bratislava ze 44. na 31. a Varšava vyšplhala ze 76. příčky na 27. Jako kritéria hodnocení se berou například ceny nemovitostí, životní náklady, kvalita veřejných služeb a průměrný příjem na obyvatele.

Během jednoho roku se česká koruna zhodnotila vůči dolaru o 20 procent; polský zlotý také o 20 procent a vůči euru o 30 procent, uvádí banka BGZ ve Varšavě. „Hodnocení směnného kurzu domácích měn se řídí stoupajícími životními náklady,“ říká analytik pobočky Volskbank v Praze Vladimír Pikora.

Země střední a východní Evropy, na něž se přednostně zaměřovaly přímé zahraniční investice již před rozšířením EU, zaznamenávají už rok příliv kapitálu, který posiluje místní burzy a způsobuje růst cen, vysvětlují odborníci.

Podle nich je zhodnocování národních měn vůči velkým mezinárodním měnám – dolaru, euru, libře a jenu – znamením, že „nová“ Evropa dohání tu „starou“. Země střední a východní Evropy se stále více začleňují do bývalé evropské „patnáctky“ a zhodnocování jejich národních měn je přirozeným vývojovým procesem,“ vysvětluje analytik Erste Bank v Budapešti Orsolya Nyeste.
Tato změna se přitom děje ve prospěch obyvatel těchto zemí, jejichž kupní síla stoupá, hlavně když cestují do zemí Evropské unie, dodal.

Sdílet tento příspěvek