Aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny roste

23.08.2017
Euroskop, čtk

Aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny roste v srpnu nejrychleji za téměř šest a půl roku. Naproti tomu aktivita ve službách zvolnila a vykazuje nejslabší růst od začátku tohoto roku. Celkový index podnikatelské aktivity v zemích platících eurem tak zůstal téměř beze změny. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila konzultační společnost IHS Markit.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI), který je považován za barometr zdraví firem ve zpracovatelském sektoru a v sektoru služeb, podle prvních odhadů za srpen mírně vzrostl a dostal se na 55,8 bodu. V červenci byl na 55,7 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali mírné snížení indexu, v průměru na 55,5 bodu.

Index se od poloviny roku 2013 drží nad padesátibodovou hranicí, která odděluje růst aktivity od poklesu.

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu teď roste nejrychleji od dubna 2011, zejména díky vyšším novým vývozním objednávkám. Index aktivity ve zpracovatelském sektoru vzrostl na 57,4 bodu z předchozích 56,6 bodu.

Index aktivity v sektoru služeb se naopak snížil a dostal se na 54,9 bodu z 55,4 bodu v červenci. Zpomalil růst nových objednávek. Dílčí index očekávání v sektoru se pak dostal nejníže od začátku roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek