Zveřejněte telekomunikační údaje, žádá EU Straw

12.07.2005
Britský ministr zahraničí vidí zveřejnění telekomunikačních údajů jako jeden z prostředků boje proti terorismu.

Britský ministr zahraničí Jack Straw požádal dnes Evropskou unii, aby co nejrychleji vypracovala předpis, který umožní přístup k telekomunikačním údajům v rámci boje proti terorismu. „Při zajištění odpovídajících pojistek nebude nikdo ohrožen shromažďováním těchto údajů a tím, že k nim bude existovat přístup. Ochrana nás všech bude zároveň lépe zajištěna,“ řekl Straw.

Vyjádřil porozumění pro starost Evropského parlamentu, aby boj proti terorismu nevedl k omezování občanských práv a svobod, a vyjádřil se pro vyvážený přístup. Předpověděl, že Británie a další západní země budou dál terčem teroristických útoků, a usoudil, že pak bude obtížné udržet jednotu společnosti, kde žijí pospolu lidé různých kultur a vyznání.

„Musíme proti terorismu bojovat tak, abychom při tom měli podporu vlastního obyvatelstva. Zavést policejní stát, to by znamenalo vítězství teroristů. Je třeba tedy zachovat rovnováhu mezi svobodou a represí, ale posunovat důraz podle potřeby,“ uvedl.

Vyjádřil dále přání, aby se některé náměty boje proti terorismu zvažované koordinátorem EU Gijsem de Vriesem podařilo uvádět do života rychleji než dosud. Zvláště se to týká soustavnějšího používání postihů ve formě zmrazování účtů a majetku teroristických organizací a lidí s nimi spojených.

Odmítl katastrofické hodnocení vývoje EU, jež se objevuje v médiích. Poukázal mimo jiné na to, že společná zahraniční politika funguje stále lépe a má stále vyšší účinnost. Jako příklady uvedl roli EU na Blízkém východě, při jednání s Íránem nebo vůči Africe.

O konkrétních formách protiteroristického působení „pětadvacítky“ se budou ve středu v Bruselu na mimořádném zasedání radit ministři vnitra a spravedlnosti členských zemí.

Sdílet tento příspěvek