Průmyslová výroba v EU v červenci klesla, nejvýrazněji v ČR

14.09.2017
Euroskop, čtk

Průmyslová výroba v Evropské unii v červenci pokračovala v poklesu, jeho meziměsíční tempo ale zpomalilo na 0,3 procenta z červnových 0,6 procenta. Oznámil to ve středu statistický úřad Eurostat. Nejvýraznější pokles produkce v rámci EU zaznamenala Česká republika, a to o 9,8 procenta. Podle dřívější zprávy Českého statistického úřadu k tomu přispělo čerpání celozávodní dovolené ve významných podnicích.

Analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda ČTK řekl, že na skutečné hodnocení dynamiky průmyslu je třeba počkat, až budou známa data za září, ideálně ale i za říjen.

„Nicméně je zřejmé, že český průmysl momentálně funguje na hranici svých možností. Na trhu práce už není kde brát, což vytváří stále zásadnější bariéru dalšímu růstu. Zpomalení dynamiky průmyslu tedy bude zřejmě patrné i v podzimních měsících,“ dodal.

Za červencovým poklesem průmyslové výroby v EU stála zejména nižší produkce energetického sektoru. V samotné eurozóně ale průmyslová výroba vzrostla o 0,1 procenta po červnovém propadu o 0,6 procenta. K oživení v eurozóně přispěla zejména produkce kapitálového zboží a zboží dlouhodobé spotřeby.

Meziměsíční růst průmyslu v eurozóně byl v souladu s očekáváním analytiků, kterých se dotazovala agentura Reuters. V meziročním srovnání výroba vzrostla o 3,2 procenta, zatímco analytici její růst odhadovali na 3,4 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek