ECB vytvoří do roku 2020 novou referenční úrokovou sazbu

22.09.2017
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) do roku 2020 vytvoří novou referenční úrokovou sazbu. K tomuto kroku se rozhodla poté, co v letošním roce zkrachoval plán na reorganizaci referenční sazby EURIBOR, která byla v uplynulých letech zasažena skandálem kolem manipulace s její hodnotou.

Nová sazba podle ECB doplní nynější referenční sazby, které vytváří soukromý sektor, jako je sazba EURIBOR a její londýnská obdoba LIBOR. Od těchto sazeb se odvozují úroky u finančních produktů v hodnotě bilionů eur. V některých zemích se na jejich základě stanovují úrokové sazby u hypoték, upozorňuje agentura Reuters.

Centrální banky a regulátoři se nyní snaží současný systém zreformovat v reakci na obvinění, že komerční banky manipulacemi zkreslovaly hodnotu referenčních sazeb. Plán na reformu sazby EURIBOR letos ale zkrachoval, protože komerční banky měly k novému systému výhrady.

ECB představí klíčové prvky nové referenční sazby v příštím roce a požádá komerční banky, aby se k nim vyjádřily. „Zajistit přijetí (nové sazby) širším trhem je klíčové,“ uvedla ECB.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek