Euro zpevnilo, růst ale brzdí obavy z vývoje v Katalánsku

11.10.2017
Euroskop, čtk

Euro v úterý na devizových trzích zpevnilo, měnu podpořila příznivá statistika z Německa a také rostoucí očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) začne zvažovat omezování svého programu nákupu dluhopisů. Kolem 17:40 SELČ euro vůči dolaru přidávalo 0,6 procenta na 1,1806 USD, k japonskému jenu si připisovalo 0,1 procenta na 132,38 JPY.

Růst kurzu eura se v posledních dnech zadrhl kvůli politickým obavám, zvláště kvůli nervozitě kolem snah Katalánska odtrhnout se od Španělska. Podle analytiků se však nyní zájem investorů přesouvá od politických zpráv k ekonomickým, které jsou pro euro příznivé.

Euro podpořila zejména zpráva, že vývoz z Německa v srpnu vzrostl o 3,1 procenta, což byl nejsilnější růst za rok. Přebytek zahraničního obchodu Německa se v srpnu zvýšil na 21,6 miliardy eur (559 miliard Kč).

Očekává se, že ECB koncem října rozhodne, zda bude příští rok pokračovat v nákupech dluhopisů. Signály od představitelů banky naznačují, že sníží objem nákupů, ale program prodlouží o šest nebo devět měsíců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek