EK zažaluje Itálii a Belgii kvůli daním

15.07.2005
Evrospké komisi se nelíbí italské daňové energetické zákony a belgický regionální zákon o dědictví a darech. Oběma zemím hrozí pokuty.

Evropská komise zažaluje Itálii za nepřízpůsobení daňovým zákonům Evropské unie v energetice. Před soud postaví i Belgii kvůli regionálnímu daňovému zákonu o dědictvích a darech, který znevýhodňuje poskytování příspěvků zahraničním charitativním organizacím.

Itálie dosud nebyla schopna zavést pravidla EU, která stanovují minimální daňové sazby na všechny energetické produkty, včetně uhlí, zemního plynu a elektřiny. Měla tak učinit nejpozději do konce roku 2003. V případě, že Řím normu nepřizpůsobí evropským pravidlům, čeká Itálii pravděpodobně udělení pokuty.

EK leží v žaludku rovněž zákon o dědictvích a darech v belgickém Valonsku. Ten lidem poskytujícím příspěvky domácím charitativním organizacím nabízí snížení daně. U příspěvků pro zahraniční charitativní organizace se však daňová úleva neposkytuje. Belgii za tuto právní normu hrozí podobné sankce jako v případě Itálie.

Sdílet tento příspěvek