Průmyslová výroba v eurozóně v srpnu výrazně vzrostla

13.10.2017
Euroskop, čtk

Růst průmyslové výroby v eurozóně v srpnu výrazně zrychlil, činil 1,4 procenta po červencovém růstu o 0,3 procenta. Oznámil to ve čtvrtek statistický úřad Eurostat. Meziroční tempo růstu zrychlilo na 3,8 procenta z předchozích 3,6 procenta. V obou případech je to výrazně lepší výsledek, než čekali analytici.

Meziměsíční tempo růstu produkce je nejvyšší za posledních devět měsíců. Výrazně se zvýšila výroba kapitálových statků, jako jsou například strojní zařízení. Růst produkce kapitálových statků o 3,1 procenta pak dokládá, že oživila investiční aktivita podniků.

Výroba zboží dlouhodobé spotřeby, kam patří například automobily, vzrostla o 1,3 procenta. To mimo jiné ukazuje, že průmysl očekává vyšší poptávku spotřebitelů po dražším zboží.

V celé Evropské unii se průmyslová výroba v srpnu zvýšila o 1,7 procenta, zatímco v červenci o 0,3 procenta klesla. Mezi státy EU, pro které má Eurostat již data, vykázala největší meziměsíční nárůst Česká republika, kde činil 14,3 procenta. Následovala Malta s růstem o 5,4 procenta a Portugalsko s 4,7 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek