Zpracovatelský sektor eurozóny rostl nejrychleji od roku 2011

02.11.2017
Euroskop, čtk

Aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny v říjnu pokračovala v růstu a vystoupila na nejvyšší úroveň od února 2011. Firmy se potýkaly s růstem poptávky navzdory tomu, že zaměstnance nabíraly nejrychlejším tempem za 20 let. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost IHS Markit.

Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském sektoru eurozóny vzrostl v říjnu proti předchozímu měsíci o 0,4 bodu na 58,5 bodu. Index tak dál vystoupil nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Jak uvedl hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson, továrny v eurozóně zahájily poslední letošní čtvrtletí se zvýšenou intenzitou, bez projevů oslabení. Hospodářský růst eurozóny v uplynulém čtvrtletí v eurozóně dosáhl 0,6 procenta, přičemž míra nezaměstnanosti klesla téměř na nejnižší úroveň za devět let.

Pozitivní trend by měl pokračovat i v listopadu, protože růst nových zakázek akceleroval na nejrychlejší tempo od začátku roku 2011 a výrobci mají potíže s plněním termínů dodávek. Nabírají proto nové zaměstnance, takže dílčí index zaměstnanosti vystoupil na 57,3 bodu z 56,5 bodu o měsíc dříve. Je tak na nejvyšší úrovni za 20 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek