Ekonomická nálada v eurozóně je nejlepší za 17 let

29.11.2017
Euroskop, čtk

Ekonomická nálada v eurozóně roste v listopadu již šestý měsíc za sebou a je nejvýše za více než 17 let. Přispívá k tomu optimismus mezi běžnými spotřebiteli i firmami, vyplývá ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Evropská komise. Růst, který odpovídá očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters, potvrzuje solidní ekonomické oživení v měnové unii navzdory silnému euru a politické krizi ve dvou z největších členských zemích – Německu a Španělsku.

Index ekonomické nálady v zemích platících eurem tento měsíc stoupl na 114,6 bodu z říjnových revidovaných 114,1 bodu. Index je tak nejvýše od října 2000 a nad dlouhodobým průměrem, který činí 100 bodů.

Nálada se zlepšila ve všech sektorech vyjma maloobchodu. Zde index klesl na 4,2 bodu z 5,5 bodu v říjnu. Spotřebitelé a firmy očekávají v příštích dvanácti měsících růst cen, což je pozitivní signál pro Evropskou centrální banku. Jejím cílem je dostat inflaci do blízkosti dvou procent; v říjnu byla 1,4 procenta.

Pro celou Evropskou unii se index téměř nezměnil. Činil 114,3 bodu, což je nejvyšší hodnota od června 2007. Nejvíce se index zvýšil ve Francii, naopak největší propad zaznamenala Británie, uvedl Financial Times.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek