Evropa získala téměř polovinu peněz z emisí nových kryptoměn

01.12.2017
Euroskop, čtk

Téměř polovina peněz získaných z nově vydaných kryptoměn v posledních letech přitekla do Evropy. Podniky se sídlem v Evropě získaly od roku 2014 prostřednictvím primární nabídky mincí (ICO) 1,76 miliardy dolarů (37,8 miliardy Kč), což je zhruba 46 procent z celkové částky získané v rámci ICO. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila společnost Atomico, jedna z předních evropských firem zabývající se rizikovým kapitálem.

Vydávání nových kryptoměn se stalo zlatým dolem pro podnikatele v oblasti digitálních měn. Prudký růst hodnoty kryptoměn v letošním roce však vyvolává obavy, že jde o klasickou bublinu, která může brzy prasknout. Největší a nejznámější kryptoměnou je bitcoin, jehož hodnota od začátku letošního roku vzrostla zhruba o 1000 procent.

Průzkum společnosti Atomico vychází z údajů firmy TokenData a vztahuje se až k roku 2014. Více než 90 procent všech ICO se však podle výzkumníka Rickyho Tana uskutečnilo až letos.

Njeúspěšnější bylo Švýcarsko, Německo a Rakousko

Z jednotlivých evropských zemí bylo v získávání peněz z ICO nejúspěšnější Švýcarsko. Do země přiteklo 828 milionů USD. Severní Amerika získala z ICO 1,08 miliardy USD, a na globálním trhu tak měla podíl 28 procent. Celosvětově se podařilo z ICO získat 3,8 miliardy USD.

Švýcarsko spolu s Německem a Rakouskem vyčnívají nad ostatními částmi Evropy z hlediska objemu kapitálu získaného z ICO. Získaná částka 976 milionů USD za tyto tři země je třikrát vyšší, než kolik získala střední a východní Evropa a čtyřikrát vyšší, než získala Británie a Irsko. Pokud se však týká počtu nabídek, vedou střední a východní Evropa s celkovým počtem 162. Za nimi jsou Británie a Irsko s 90 projekty, uvedla agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek