Země EU schválily nová antidumpingová pravidla

04.12.2017
Euroskop, čtk

Země Evropské unie dnes schválily nová pravidla na obranu unijního trhu před nekalými obchodními praktikami, konkrétně před dumpingovými a subvencovanými dovozy ze třetích zemí. Norma vstoupí v platnost 20. prosince.

Nová antidumpingová metodologie mění způsob stanovování toho, zda cena zboží vstupujícího na trh Evropské unie byla nebo nebyla neférově stlačena státním zásahem.

„Nová pravidla jsou klíčová pro to, aby byla jistota, že všichni naši obchodní partneři prodávají své zboží za nezkreslené ceny a že jsou dodržována pravidla férové hospodářské soutěže,“ uvedla estonská ministryně obchodu Urve Paloová, jejíž země nyní v EU předsedá.

Norma mimo jiné ruší dřívější rozlišování mezi tržními a netržními ekonomikami při určování dumpingové ceny. Změny navrhla Evropská komise loni v reakci na požadavek Číny, aby byla zařazena mezi tržní ekonomiky. V listopadu schválil nová pravidla Evropský parlament.

Pro podniky v EU je nesmírně obtížné konkurovat dovozcům ze třetích zemí s nadměrnou výrobní kapacitou a nízkými cenami, které jsou výsledkem státních zásahů do hospodářství a dotováním výroby. Týká se to zejména zahraničních producentů v oblasti ocelářství, výroby hliníku, kol, cementu, chemických produktů, keramiky, sklářství, papírenství a solárních panelů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek