Europarlament schválil posílení investičního fondu EFSI

12.12.2017
Euroskop, čtk

Evropský parlament dnes souhlasil s prodloužením působnosti evropského fondu strategických investic (EFSI), jehož cílem je přispět k růstu ekonomik členských zemí. Fond vytvořený předloni bude díky shodě EP s Evropskou komisí a členskými zeměmi fungovat do roku 2020. Europoslanci podpořili rovněž navýšení prostředků ve EFSI na 500 miliard eur (12,8 bilionu korun).

Původním cílem fondu spravovaného Evropskou investiční bankou bylo dostat do evropské ekonomiky 315 miliard eur během tří let. Poslanci se vesměs shodli na tom, že prostředky z fondu se daří reálně využívat a přispívají ke zlepšování výkonu jednotlivých ekonomik i k poklesu nezaměstnanosti.

„Fond vytváří nová pracovní místa a investice do infrastruktury. Těžilo z něj již více než 530.000 malých a středních podniků,“ prohlásil eurokomisař pro zaměstnanost, růst a investice Jyrki Katainen, který fond na dnešním zasedání EP obhajoval. Výsledkem investic z EFSI bude podle něho navýšení HDP členských zemí do roku 2020 o 0,67 procenta.

Z fondu prosazeného předsedou Komise Jeanem-Claudem Junckerem se dosud podařilo vyčerpat okolo 250 miliard eur. Poslanci se shodli na některých úpravách jeho fungování, například na tom, že by měl v následujících třech letech zvětšit rozsah své působnosti a více cílit na inovativní projekty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek