Unie bude pokračovat v liberalizaci služeb

22.07.2005
Liberalizace evropských služeb je jedním z prvků plánu pro podnícení zaměstnanosti a růstu v EU, který dnes schválila Evropská komise.

Evropská unie hodlá pokračovat ve svém úsilí o lepší fungování jednotného vnitřního trhu ve službách a tím plnit spornou směrnici EK o liberalizaci služeb, jejíž schválení je jedním z bodů plánu pro podnícení zaměstnanosti a růstu v EU. Plán dnes schválila Evropská komise.

Místopředseda EK Günter Verheugen osmibodový dokument označil za základ, který bude doplněn národními akčními programy, jež mají vlády členských zemí předat do Bruselu do poloviny října.

Liberalizace služeb by měla podle odhadů EK umožnit vznik 600.000 pracovních míst. Plán se také zaměřuje na podporu vzdělávání a inovaci v Evropě, reformu schvalování státních podpor podnikům, zlepšení a zjednodušení regulačního rámce pro podniky, dokončení Katarského kola jednání Světové obchodní organizace nebo odstranění překážek pro pohyb pracovníků.

K naplnění plánu má EK připraveny desítky konkrétních kroků. Mezi ně patří například schválení evropského patentu, regulačního rámce pro elektronickou komunikaci, ale i společného konsolidovaného základu pro výpočet podnikových daní, čemuž se brání část států, včetně ČR. Komise by chtěla také rozjet řadu projektů na podporu malých a středních podniků.

Podle Verheugena EU v řadě parametrů zaostává za Spojenými státy i za rychle rostoucími asijskými ekonomikami. K odbourání této nepříznivé situace by se unie podle něj měla opřít o jednotný vnitřní trh a učinit ho výkonnějším a konkurenceschopnějším. Neměla by se naopak uzavírat do ochranářských bariér.

Sdílet tento příspěvek