Estonsko zvažuje zavedení vlastní kryptoměny

28.12.2017
Euroskop, čtk

Estonsko jako první země v Evropě zvažuje, že zavede vlastní kryptoměnu. Takzvaný estcoin by byl určen hlavně cizincům, kteří mají zájem v této pobaltské zemi prostřednictvím internetu založit firmu. S nápadem přišel vedoucí vládního programu e-Residency Kaspar Korjus. V rámci programu mohou cizinci za tímto účelem získávat od roku 2014 digitální identitu.

Záměrem ale není vytvořit konkurenční měnu k euru, uvedl na svém blogu Korjus. Užívání kryptoměny by bylo zatím omezeno asi na 27.000 lidí, kteří nyní disponují digitálním občanstvím, takzvaným e-rezidentstvím. Teprve později by se estcoin začal obchodovat na tradičních burzách a specializovaných obchodních platformách.

Šéf estonské centrální banky Ardo Hansson ale k záměru zaujal rezervovaný postoj, podotýká list Handelsblatt. Uvedl, že nejde o vládní iniciativu a že s centrální bankou záměry nikdo nekonzultoval.

Od zavádění oficiálních kryptoměn se v září distancoval šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, který zdůraznil, že jedinou měnou eurozóny je euro.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek