České stavebnictví si mezi zeměmi EU o tři místa pohoršilo

28.12.2017
Euroskop, čtk

České stavebnictví si na konci třetího čtvrtletí mezi 28 zeměmi Evropské unie v porovnání se stavem na konci června pohoršilo o tři místa. Zatímco po pololetí bylo 16., na konci září s meziročním růstem o 2,2 procenta pokleslo na 19. příčku. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat. V zemích EU stavebnictví průměrně rostlo o 3,5 procenta.

Podobně jako na konci pololetí rostlo stavebnictví nejvíce na Kypru, téměř o 40 procent. Následovaly Maďarsko (o 27 procent) a Estonsko (o 19,2 procenta). V pěti zemích stavebnictví meziročně kleslo. Nejhůře si vedly Řecko (-12,2 procenta), Rumunsko (-6,1 procenta) a Belgie (-0,5 procenta).

Podle odhadu zhruba stovky ředitelů tuzemských stavebních firem, které ve svém průzkumu oslovila analytická společnost CEEC Research, české stavebnictví letos meziročně vzroste o 3,1 procenta, příští rok o 3,5 procenta.

Zatímco pozemní stavitelství podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) na konci září rostlo o šest procent, inženýrské o sedm procent klesalo. Podle vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ Petry Cuřínové je ve většině zemí EU podíl pozemního a inženýrského stavitelství na celkovém vývoji vyváženější.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek